Koronavírus járvány. Te kire számíthatsz? Éjjeli Őrség

Néhány napja holtan találtak rá egy 17 éves, súlyos fogyatékossággal élő kínai fiúra, akinek apját és 11 éves testvérét a hatóságok karanténba zárták, a helyi hatóságok pedig elhanyagolták őt – írta az index.hu hírportál a koronavírus járvány kapcsán. Sosem fogjuk megtudni, hányan halnak meg amiatt ezekben a hetekben, mert áldozatai azoknak az intézkedéseknek, amelyekkel egy járvány terjedését akarják megakadályozni a hatóságok. Talán többen, mint magában a járványban. Nem csak ez mutat rá arra az irracionalitásra, amit a koronavírus világszerte kivált.

Február eleje, Budapest. A 3-as villamosra felszáll egy ázsiai kinézetű férfi, a mobil telefonját böngészi. Többen hátrébb húzódnak, amikor meglátják. Van, aki feláll a mellette álló férfi mellől, és átmegy a villamos másik részébe. Egy a közelben ülő fiatal lány látványosan az arca köré tekeri a sálját, miközben szúrós szemekkel nézi a számára kínainak tűnő utastársát.

Hogy mennyire reagálják túl a hatóságok és a média a járvány veszélyeit, arról megoszlanak a vélemények. Álljon itt most csak annyi, hogy a WHO adatai szerint évek óta a legsúlyosabb járvány a tuberkulózis (TBC), világszerte csak 2018-ban tízmillió új megbetegedést és 1,5 millió halálos áldozatot regisztráltak. Vagy nézzük az influenzát egy fejlett egészségüggyel rendelkező országban. A 2018-19-es szezonban az Egyesült Államokban 35,5 millióan betegedtek meg a járványban, és 34.200 eset végződött halállal. Olvastál ezekről bárhol a médiában?

Kiszolgáltatva a hatalomnak

Mindenki lélegzetvisszafojtva figyeli a kínai koronavírus-statisztikákat (a mai nappal 20 ezer fölé emelkedett a megbetegedések és 500 fölé a halálos áldozatok száma). Közben szinte senkit sem érdekel, hogy ugyanebben az időszakban Kínában – az elmúlt évek statisztikáit alapul véve – már több százezren betegedtek meg, és legalább 30 ezren haltak meg a szezonális influenza járványban.

Csak tippelni tudunk, hogy miért áll érdekében a kínai politikának a radikális fellépés. Tízmilliós városokat és régiókat vonnak teljes karantén alá. Napok alatt építenek új kórházakat, szigorú szankciókkal büntetik, akik nem tartják be a hivatalos felhívásokat. Pl. nem viselnek egészségügyi maszkot, vagy nem jelentik a betegséget. Mintha tesztelnék, hogyan reagál a lakosság egy krízishelyzetben. És mennyire hatékonyak a hatóságok, ha el kell különíteni egyes csoportokokat a többségtől…

Járvány-helyzet, mint ürügy

Vegyük észre, nem feltétlenül az a valóság, amit a hatalom el akar hitetni velünk. A koronavírus egy tanulsággal már biztosan szolgál: a média a politika hálás partnere, ha félelemkeltő híreket kell szétkürtölni a világban. A konfliktus, a háború mindig jobban eladható, mint a nyugalom és a béke. A hatalmi elitnek pedig tapasztalatok kellenek arról, a 21. századi új kommunikációs technológiáinak világában milyen eszközökkel, információkkal manipulálhatóak leghatékonyabban a tömegek.

Amikor papírra vetettük a “Felelősséget vállalunk – A túlélés stratégiája” című tanulmányunkat, egy olyan megoldás lebegett a szemünk előtt, ahol nem vagyunk kiszolgáltatva a hatalom önkényes döntéseinek. Ugyanakkor jelentősen javulnak a túlélési esélyeink, ha valós globális válsághelyzetekkel kell szembenéznünk.

Köszönjük, ha megosztod